Thursday, April 22, 2010

First post in 2010...lamenyer...

Peace.Love.Happiness

Assalammualaikum....

Hye there..'long time no c'(ayat bdk2 mambang)...lame aku x update blog ni. Tak sangka pulak ini adalah first post aku utk tahun ni. Banyak benda yg aku lalui sepanjang 4 bulan ni...

Banyak dah Terlepas - Habis aku praktikal last year aku bekerja part time di Stadium KLCC..cari duit poket 1 bulan utk aku move dgn kerja lain...macam2 jobs vacancy aku try. dari goverment, private, NGO, multinasinal..name it...sume da try...tpi buat waktu tu ade yg sangkut..aku pulak x nak...ishh common la Hady jgn la memilih...

Meng Anggur-aku berhenti kerja pada 1hb jan 2010..mase new year..sebab keadaan kerja yg agak teruk..ddan dah tiba mase aku cari kerja yg sesuai dgn qualification aku. Bukan lah memilih, tpi mmg kene memilih...memandang kan kos sara idop kat KL ni agak tinggi dan aku boleh dikategorikan sebagai orang yang berpendapatan rendah..balik ke kampung..kebetulan ada perkara yg harus aku selesaikan kat kampung..smentara aku x de keje tu dapat lah aku tolong family aku kat umah...aku x menyesal pon berhenti keje. sebab aku tau ape yg aku buat and percaya rezeki yang Allah Taala beri kat aku. Yess aku kene cari rezeki x kan dtg bergolek macam tenggiling..tpi akn tiba masanya..

Economi - sekarang ni macam2 kite dgr gov buat utk memulihkan economi negara..aku dapat rasakan ape yg 'mereka2' buat kat ats sana tu membuah kan hasik sikit demi sedikit. ang baru graduate cam aku aku ni rase gak la positif nyer...tpi still kene banyak lagi yang perlu di beri perhatian..banyal usaha2 utk memulihkan economi masyarakt luar bandar...tpi aku nak bg tau khusus utk masyarakat di bandar...aku tak rase org duk kat kampung ni Miskin..bersepah lot2 banglo kat kampung aku..besor umoh awok yakk..(loghat temeloh) dan kalau dikira isi pendapatan jika dibelanjakan x kan sampai ZERO or NEGETIF...bygkan kalau pergi menoreh pagi2...pukul 8stgh dah balik...dok breakfirst..tgk tv mengangkang...jap g petang pegi tgk kandang kambing...hasil utk sebulan je dah bersih RM2000...weyh dok kampung 2ribu nak wat per? tpi mmg lah x semua yg begitu..tetapi berbeza dgn kat bandar khusus lah KL...katekan lah gaji RM1500...tolak sewa umah..tolak mkn minum, clubbing blanje kawan2 itu ini... tolak tu tolak ni..perghh sepuloh hengget tinggal???!!sampai terpakse ber KREDIT..emhh..(maafkn saya sy x pandai sgt economi..just to share idea).Mane yg pandai nyimpan tu advantage lah...aku? tgh2 kot...nyimpan yer boros pon yer...haha lalang tol...ni view aku..view anda?? anda buat anda dapat...=p

Sekarang- aku dah bekerja...company yang wat sale ttg gym and fitness equipment...Fitness Concept...maybe aku ceritakan dlm post akan datang..

Peace not War...

3 comments:

立ちさん said...
This comment has been removed by the author.
立ちさん said...

ok then i'm the first ppl who comment in 2010.. hehehe..

x pe la.. at least ada post gak kn.. hehe..

btw gud luck with new job.. keje rajin2.

cheers!~

kontanG said...

thanks bro...aku ingat org jepang tdi...haha..

nway thanks for singgah...

peace..