Wednesday, September 9, 2009

s a k i t

Kadang kadang kita mengeluh bila sakit.(fizikal@emosional)

‘adoiii selseme la plak”

‘Bile nak baik batuk ni?”

“aku benci selseme”

macam macam lagi sungutan yang kite dengar kalau sakit…

sekarang ni kite dengar pelbagai virus, pelbagai influenza yang boleh menyebabkan kita sakit. H1N1@ selsema babi menjadi ketakutan masyarakat dinegara kita sekarang ni. Perlu waspada kawan -kawan ku sekalian, sekali kena buruk padahnye. Begitu popular kalah populariti kumpulan indie band sekarang ni..bersin sikit je org dah label “haaa…selseme babi!”. Pernah sekali aku terbatuk sikit je salah sorang Sport Executive aku dah tegur “ dik pergi klinik la dik teruk la I tengok, bahaye tau h1n1”(dalam pelat India) .kadang2 menjadi permainan atau gurauan bersame rakan2.ape yang diucapkan tu Terima kasih kerana mengingatkan.

Kalau diperhatikan dari awal 2000 sampai 2009 ni berturut-turut virus-virus yang menyerang dan yang paling hebat si Babi ni tadilah.(x pasal2 babi kene) Akhir zaman? Wallahualam…

Setiap penyakit ade ubatnya. Cume cara mendapatkan berbeza samada senang ataupon susah..sekejap atau lama.

Berpeluang utk mengekspresikan kesakitan bermakna dapat mengurangkan sakit.

Kalau sakit tunjukan sakit..jangan simpan sebab ia akan menjadi bertambah perit.

Aku sedang sakit tekak (batuk)+selsema+pening =?

Tadi Yarn bitau aku zam pon tengah menanggung kesakitan ulser perut kat JB skrg. Baru 3 ari keje dah sakit. Sabar Zam mesti hang down skrg ni..aku penah mengalaminye, itu semua Dugaan-Nya.

- tapi kalau sakit tempat yang aku paling malas nak pegi adalah hospital. kalau sihat aku rajin ke hospital heheh…. Macam mane tu….=p

13 comments:

++EkiEN ^(r@z3yb3@ut!FuLL^++ said...

hye kamo..ermm 2 la kn..bile sehat..laalaalaa..tp bile skit kte damn sne damn sni..tp klo ikot kn knape Allah bg kite skit cosz nk mngurangkn dosa2 kecil.ermm..
pape pon..mntak dijauhkan lah drp pnykit2 yg berbhaya 2 kn..smoge kita sume sntiasa sehat n dilindungi oleh Nya..

p/s:mmg ar time skit xsuke g spital..tp time sehat.xsoh pon dtg gak kn..haha..nk wt cmner..dah dpt akak nurse..haha.so sweett..!!~~

kontanG said...

haha...taw taw ja...maloo la sye..hehe
kin...
meringankan beban dosa yang banyak ditanggung ni...sebeb tu jgn lah mengeluh kalo sakit..tul x?

teruterubuzu said...

hye..
kalau rase badan tak sihat..
pening2 kepala..batu yang teruk..adalah wajib p klinik atau hospital yang berhampiran..
chaiyok!! jangan takut nak p jumpa doktor k..doktor baik..
hehehe..

aRien de GreaT said...

~sakit er eddy....xpe2..tu dugaan bulan puase..err..ke sbnanrnyer nk ckp xnak puase..hehehehe

kontanG said...

cis...baik skit areen..full lagi takt ni tau..heheh
mane de alsan...

teru-thanks 4 ur advise..tpi skrg ni da ok da skit...

kontanG said...

cis...baik skit areen..full lagi takt ni tau..heheh
mane de alsan...

teru-thanks 4 ur advise..tpi skrg ni da ok da skit...

ThE C0NvErTeR said...

yelah mcm betul jer cakap areen tuh..ak rasapun mcm uh lah edy oui...
nak beli somthing mcm kfc kew mcd kew..call jer ak jgn segan eik..tp for sure kene pakai face mask lar..hehehehehehe

hizjah shaari said...

haha..johan ajar bt nakal ek..no no no..

kontanG said...

iman aku maseh kuat...sakit pon aku pose lagi...josey ko jgn nak ngasut...haha...kan bunde kan x baik kan bunde kan??

hizjah shaari said...

haah..ady ru org kuat iman nyer..hahaha..kan ady kan..soo..jgn tergugat okeyz..

kontanG said...

ni perli ke ape ni...ciss..ciss...hahha

ThE C0NvErTeR said...

johan tak hasut, johan offer jew poN...tak salah kan?hehhehehehehhe..
johan po/n posa juga..bab korank lah....

++EkiEN ^(r@z3yb3@ut!FuLL^++ said...

wahh johan..offer n hasot kt bln pose nehh..cm da nk hmpir sme jew..kekeke..ermm..okiesz..gud 4 u jos pose kn..da pose bpe ari??huhu...

yeahh..edy sgt kuat i...mannn..huhu..smoge pnoh la taon neh yekk..huhu..jgn jd cm bespren kite 2 kn..kn..kn..smoga tebuka la ati die ta0n dpan..huhu!!~~